Made In Denmark

Made in Denmark sigter mod 2018: Nu køber vi nye Texas-lommeregnere til politikerne

Billede
Foto: Jan Mindegaard / Piitch.dk
JYSK-ejer og Made in Denmark-bagmand Lars Lars og turneringens promotor Flemming Astrup ser allerede nu ind i fremtiden og for 2018.

Med tredje udgave af golfturneringen Made in Denmark næsten overstået er JYSK-bossen, golfentusiasten og milliardæren Lars Larsen samt turneringens promotor, Flemming Astrup, klar til at gøre foreløbig status. De ser tilfredse ud og har sig sig til rette på terrasseområdet ved hovedbygningen på Himmerland Golf & Spa Resort med udsigt over 18. green.

Tælleapparaterne er ikke lukket endnu, men begge tør godt konkludere på 2016-udgaven af turneringen: Det har igen været en ubetinget succes – især de nye tiltag med camping-område og musikfestival torsdag, fredag og lørdag har skabt helt nye rammer for en golfturneringen. Det har sat en ny standard. Ikke kun for Nordjylland og Made in Denmark, men for hele Europa.

— Den x-faktor, jeg var mest nervøs for, har været festivalen. Der var lige frem nogle, der sagde, at vi ville blive til grin på det, og at der ikke ville komme et øje. Det har vi da fået modbevist, siger Flemming Astrup med Lars Larsen ved siden af sig.

Han har ikke tal på, hvor mange gæster der har været til arrangementerne, men en 5.000-6.000 gæster hver aften er ikke helt urealistisk.

— Men alt i alt har det været en fantastisk turnering igen. Selvfølgelig skal købmanden (Lars Larsen, red.) give det første ‘go’,  og så skal vi andre starte med at gøre vores arbejde. Men når det så er gjort, kan vi ikke takke de frivillige og tilskuerne nok. Det er dem, der i sidste ende har skabt den fest, det er blevet for tredje år i træk.

Lars Larsen mener stadig, han har en uafklaret tvist med politikerne i Region Nordjylland og Aalborg Kommune, der i de første tre år samlet set har støttet Made in Denmark med i omegnen af henholdsvis ni, ni og seks millioner kroner.

Han har – som købmand – svært ved at forstå, hvorfor politikerne har trukket stikket, fordi arrangementet giver området så meget merværdi, at pengene næsten er givet for godt ud. Specielt midlerne fra Vækstforum Nordjylland, som regionen formidler, undrer Lars Larsen undrer sig over.

Men der kommer ikke mere offentlig støtte, har politikerne meldt meget klart ud. Sidste pose penge fra Region Nordjylland lander til turneringens budget i år.

— I Nordjylland snakker man meget om, at vi tager fra de gamle, fra sygehusene og fra børnene. Men det er jo EU-penge, der er mærket til vækstfremmende foranstaltninger. Jeg vil da gerne se deres liste over, hvad de  bruger de 62 millioner kroner, de får, til,  som er mere vækstfremmende end det her, forklarer Lars Larsen.

JYSK-bossen respekterer demokratiet, politikernes ret til at sige nej og stoppe tilskudene. Men han mener helt grundlæggende, at politikernes regnestykke er forkert. Derfor er tanken om at få genoplivet dialogen med politikerne ikke helt aflivet. De skal have chancen og tilbuddet en gang til, mener han.

— De bruger en regnemaskine, hvor der ikke er plustegn på. Den knap er simpelthen væk. Så nu kører Lars Larsen og jeg ind til boghandlen i morgen og køber nogle nye Texas-lommeregnere, vi afleverer til politikerne, så vi kan få dem til at regne ordentligt. Jeg tror, det er det, der er galt, siger Flemming Astrup.

Made in Denmark har også en drøm om, at over 100.000 gæster på et tidspunkt vil gå gennem tælleapparaterne i løbet af turneringen. Dér er man slet ikke endnu. For årets turnering lander besøgstallene på mellem 75.000 og 90.000 – afhængigt af hvor mange, der trodser de truende tordenbyger og udsigten til en meget våd omgang.

— Selvfølgelig er 100.000 nok noget, vi mere drømmer om, end at det er et erklæret mål. Lige så snart, vi krydser 70.000 tilskuere, så ligger vi lige efter Wentworth på andenpladsen. Så skulle der kun komme 83.000, er det ikke noget, vi skal begræde helt vildt og tovligt, siger Flemming Astrup.

Nu begynder jagten på i alt ni millioner kroner for de to. Pengene mangler i næste års budget, hvor der altså ikke kommer de offentlige tilskud, man har startet turneringen op på i de tre første år. Konkret handler det om at få tiltrukket flere og nye sponsorer, der kan se ideen og værdien i det nordjyske golfprojekt.

De nævner ølgiganten Heineken og Royal Unibrew som en klar case på en ny sponsor, der har løftet Made in Denmark-budgettet allerede fra i år og som vil skrue op for aktiviteterne næste år. Og netop den energi håber Made in Denmark-ledelsen vil smitte af på andre sponsorer.

Men Lars Larsen og Flemming Astrup åbner også dialogen med regioner og kommuner rundt om i landet. For det er tanken, at Made in Denmark på sigt ikke kun skal afvikles i Himmerland.

— Vi håber, at der bliver to eller tre steder, hvor det (Made in Denmark, red.) kan flytte rundt i Danmark, så nogle nye sponsorer fra eksempelvis Sjælland kan flytte med herop. Det er en af de muligheder, som jeg ser, siger Lars Larsen om fremtiden.

Han har foreløbig skrevet kontrakt med European Tour om endnu en turnering i 2017. Det skete officielt i tirsdags. Men det stopper ikke her, skal man forstå på Lars Larsen.

— Vi har sådan set også meldt ud, at vi satser på 2018. Jeg tror sådan set, at kontrakten ligger klar, men jeg mangler bare at skrive den under. Og vi har ret til at flytte den hvor hen vi vil, siger Lars Larsen, som dermed signalerer, at andre landsdele i fremtiden er i spil.

Men han vil helst lade Made in Denmark blive i Gatten. Det er hér, man har bygget fundamentet og lige nu har let ved at lægge små sten ovenpå. Og det er her dna’et for og ånden i Made in Denmark ligger. Derfor skal de lokalt i Nordjylland tale med politikerne igen.

— Vi skal have en ny dialog med regionen. De skal selv have lov til at sige nej en gang mere, hvis det virkelig er det, de vil, så der ikke er noget tvivl om, hvad deres holdning er, siger Flemming Astrup.

Men pengejagten er skudt i gang.

— Vi må ud og finde de ni millioner kroner. Og ellers kan vi jo bare sige tak til Larsen for, at vi lige nøjagtig i det her projekt har fælles husholdning, siger Flemming Astrup.

— Og så har vi også en JYSK-garanti, hvis der skulle mangle lidt, slutter Lars Larsen.