Nyheder

Thomas Bjørn: Sommerens program med OL har været alt for presset

Billede
Foto: Andrew Redington / Getty Images

Det er nødvendigt med ændringer i topspillernes turneringsprogram, hvis golf frem over bliver en permanent del af OL.

Så klar er melding fra Danmarks mest erfarne golfspiller gennem tiderne, Thomas Bjørn, der som mangeårig formand for spillerkomiteen på European Tour vicekaptajn i Ryder Cup’en er tæt på de bedste spillere og derfor ved hvilket pres, de har været og vil være under resten af sæsonen.

For topspillerne kan simpelthen ikke holde til et program som det, de har været igennem her til sommer, med The Open midt i juli, US PGA Championship to uger efter og så et OL igen efter 14 dage. Og de bedste har lige efter OL skullet fokusere på FedEx Cup, Ryder Cup og for nogles vedkommende finaleserien i Race To Dubai på Europa-touren til sidst.

— Det er for meget for dem. Hvis man vil have, at OL skal være succesfuldt, skal man finde en løsning, hvor man får flyttet en af de majors, siger Thomas Bjørn.

— Jeg synes, man bør flytte US PGA på den anden side af Ryder Cup, så den kommer efter hvert fjerde år. Det giver mere kraft til spillerne. Når du er en topspiller og er med fremme i en major, tager det utroligt meget energi, siger den 45-årige dansker med en direkte parallel til svenske Henrik Stenson, der netop nu kæmper med smerter i sit meniskopererede knæ og måtte trække sig fra The Barclays i sidste uge.

Bjørn tror ikke Stenson holder

Henrik Stenson vandt The Open på Royal Troon i sommer, blev syver i US PGA Champions for så at tage sølvmedaljen med hjem til Sverige lige efter. Nu er han så gået i gang med FedEx-slutspillet og skal spille en hovedrolle på det europæiske Ryder Cup-hold om fire uger i USA.

— Jeg vil blive overrasket, hvis Henrik holder hele sæsonen ud som han har spillet og med de ting, han har været igennem. Når man spiller godt, så flyver man, og lige pludselig falder man hårdt. Specielt hvis han har en god FedEx Cup og skal ind og spille Ryder Cup, så tvivler jeg på hvor meget energi, der er tilbage i ham, når vi når til finaleserien (i Race To Dubai, red.), siger Thomas Bjørn.

— Det synes jeg er synd. Og det bør fordeles mere ud over sæsonen, så man giver de bedste spillere chancen for at performe på den bedst mulige måde.

Bjørn mener, at den eneste turnering, man reelt kan flytte, er US PGA Champions. OL flytter man ikke, og The Open er i hans øjne urørlig, så det bør være den amerikanske major, der skal have en anden termin, hvor den også vil komme til sin egen ret.

Et OL skal have de bedste spillere

Da golf var på programmet ved sommeren OL i Brasilien, var det uden stjerner som Rory McIlroy, Jordan Spieth, Jason Day, Adam Scott og Dustin Johnson på startlisten. Alle havde meldt fra af forskellige årsager, men i bund og grund prioriterede de de fire majorturneringer allerøverst for også at have den bedste position Ryder Cup’en og til slutspillet i både USA og Europa.

— Hvis OL bliver en succes, kan du ikke kæmpe imod det. Udefra er det så stor en oplevelse. Jeg ved ikke, hvad seertallene er på en major eller da Henrik (Henrik Stenson, red.) vandt The Open, men seertallene på OL om søndagen i Sverige var 1,9 millioner. Det er 20 procent af befolkningen, der sidder og så OL-golf. Det sker ikke ret tit, kan jeg garantere, siger Thomas Bjørn.

— Det viser, hvor stort OL er udefra, og hvis man skal have den her sport til at vokse og have den væk fra, at det er lidt for de rige og for snobberne, skal man tage OL til sig. Og så skal man give OL chancen med de bedste spillere. Men så skal man også acceptere, at de majors, der er der, også skal have deres ret. For det vil altid være dem, der er prioritet nummer et for de bedste spillere.

OL er på programmet igen ved legene om fire år i Tokyo i Japan. Og flere af de største spillere, der meldte fra til Rio, har allerede givet udtryk for, at de fejlvurderede golfens gennemslagskraft på det olympiske program samt at de vil genoverveje at stille op.