Nyheder

DGU-direktør: Miljøet i golfklubberne er ikke attraktivt nok for børn og unge

Billede
Foto:

Dansk golf taber unge medlemmer som aldrig før. På 10 år har golfsporten herhjemme mistet mere end hver tredje juniorspiller, og antallet af juniorer i klubberne er det laveste siden årtusindeskiftet.

Alene det seneste år er næsten 400 juniormedlemmer forsvundet – svarende til et fald på 5,6 procent siden 2015.

— Det er hele miljøet i klubberne, som skal ændres, så det bliver mere attraktivt at være junior i de danske golfklubber. Så det er træningsmiljøet, vi arbejder rigtig meget med. Der skal en anden type miljø til, der er baseret på sjov, venskaber og selvfølgelig golfmæssig læring, siger direktør i Dansk Golf Union, Morten Backhausen, om den kedelige udvikling blandt børn og unge i dansk golf.

— Med den viden, vi har, er det miljøet i golfklubberne, som ikke er attraktivt nok for børn. Et af mine eksempler er jo, at når min søn kommer til gymnastik, så er springbanerne sat op, og der er fem trænere til 20 drenge. Når han kommer til golf, står der en træner til 20 drenge. Det giver bare en forskellighed i oplevelsen for børnene, siger Morten Backhausen.

Dansk Golf Union har tidligere addresseret problemet med den faldende tilslutning blandt de yngste golfspillere. Og der er blevet iværksat en række initiativer, som skal styrke klubbernes håndtering af de unge – blandt andet en ny, frivillig juniortræneruddannelse.

— Vi skal have et miljø, hvor der skal være flere trænere og frivillige hjælpere omkring børnene, så vi ikke står i en situation med en PGA-træner og 10 børn. Vi skal ud i en situation, hvor der er en PGA-træner, der har det overordnede ansvar for selve golftræningen, men som også har en række frivillige hjælpere, der er med til at sikre det gode miljø og kammeratskab – både mellem børnene, men også i relation til de voksne, forklarer DGU-direktøren.

— Så vi skal have et mere dynamisk og velkomment miljø over for børn i klubberne, og det arbejder vi rigtig hårdt på.

Men hvad er forklaringen på, at golfsporten har tabt 4.000 unge mennesker på gulvet over 10 år?

— Da finanskrisen kommer, er der en del juniorer, der bare står registreret i klubberne, fordi deres forældre gerne ville have, de skulle spille golf. Men de har ikke været aktive. Så der er en del, der falder bort, fordi man ikke ønsker at betale til golfklubberne mere, når de ikke er aktive. Alene af den årsag falder der hurtigt nogle fra, siger Morten Backhausen.

Samlet set har de danske golfklubber oplevet en beskeden nettotilgang af registrerede, aktive medlemmer på godt 200 nye medlemmer siden sidste år – en fremgang på 0,15 procent.

Tallet dækker dog over, at der kommer betydeligt flere fleksmedlemmer til, som ikke betaler fuldt kontingent, og dermed også færre fuldtidsmedlemmer.

Dansk golf er med sine 151.139 stadig det fjerdestørste specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, DIF.