Træning

5 ting vi kan lære af Tiger Woods’ mentale tilgang til spillet

Billede
Foto: Christian Petersen / Getty Images

1: Han har et klart mål

En af Tiger’s allerstørste styrker – set fra mit perspektiv – er, at han er så afklaret med, hvad der er vigtigt for ham, og det er at vinde. 
At han har været så bevidst omkring det, har medført en enorm sult og motivation, som har ført til, at han har arbejdet hårdere end alle andre golfspillere i verden, og egenhændigt har løftet golfsporten.

2: Han accepterer, at dårlige slag er en del af spillet

Ligemeget hvor meget han stræber efter perfektion, ved Tiger udmærket godt, at dårlige slag er en del af spillet. Og han blev tidligt kendt for at træne forskellige former for rescue-slag.

En af historierne om Tiger går på, at engang på en træningslejr med Stanford blev det et uvejr uden lige. Regnen stod ned i stænger, og det blæste en halv pelikan. Alle spillerne var naturligvis søgt i ly indenfor i klubhuset, da de pludselig ikke kunne finde Tiger. Hvor var han?

Jo, han stod i det længste rough, der var at finde, og slog bolde. Da de andre spillere efterfølgende spurgte ham hvorfor, svarede han: “Det er den slags slag, jeg skal kunne for at vinde British Open”.

3: Han har en Plan B – og sikkert også C

Som skrevet ovenover, synes jeg, at en af Tiger’s største styrker altid har været, at han accepterer, at fejl er en naturlig del af spillet, og at vores ‘Plan A’ ikke altid kan lykkes.

Men når man samtidig har en vindermentalitet ud over det sædvanlige, så må man jo finde flere måder at vinde på, og det har Tiger fundet formlen på.

Et godt eksempel på er hans sejr til US Masters i 1997, hvor han accepterer, at han ikke lige har dagen med driveren, og hvor han formår at vende en dårlig forni til en god bagni ved kun at slå sit 2-jern ud fra teestedet.

Et andet eksempel er hans sejr i US Open i 2008, hvor han får kæmpet sig igennem et 19-hullers omspil mod Rocco Mediate med et langt fra optimalt sving på grund af et overrevet ledbånd i venstre knæ og en stress-fraktur i underbenet.

4: Han spiller med det han har

Da det eneste, der tæller for Tiger, er at vinde, bekymrer han sig ikke om hvordan han vinder: Han tænker kun på at vinde.

Derfor bruger han heller ikke tiden på driving rangen til at lede efter tendenser med det formål at rette det til, men han leder efter tendenser, som han kan spille med.

Personligt har jeg overværet ham vinde The Players Championship i 2013, hvor han fra teestedet spillede med en stor block slice.

Prøv næste gang du skal ud at spille, at kig efter dine tendenser på driving rangen, og find ud af, hvordan du kan spille med dem og ikke mod dem. Det vil sige, at hvis din tendens er en slice med driveren den dag, så hav venstre semi rough som målområde.

Skulle den blive lige, vil du kunne spille derfra, og skulle den over-slice lidt, skulle den gerne ende i fairway. På den måde vil du få flere succesoplevelser og forhåbentlig booste din selvtillid, i stedet for at prøve at tvinge noget igennem, man ikke lige har på repertoiret den dag.

5: Han formår at komme videre efter et dårligt slag

Mange af os kan ikke lade være med at lade irritationen over et dårligt slag påvirke ved de efterfølgende slag. Ja, måske det hænger ved de næste par huller.

Tiger har en 10-skridts-regel, som går ud på, at han må være lige så irriteret og sur på sig selv, som man naturligvis bliver efter et dårligt slag, men efter 10 skridt retter han fuld fokus på næste slag.

Fra en mentaltræners stol er det rigtigt interessant, at han ikke på nogen måde prøver at kvæle irritation eller vrede, men accepterer, at det er en naturlig del af spillet. Han bruger så 10 skridt på at distancere sig selv fra denne følelse, for derefter igen at rette fokus på sin gameplan.